Prljavi trikovi: Pakovanje

by | Feb 21, 2017 | saveti

U prošlom post-u razotrkili smo prljave trikove pojedinaca kada su selidbe i prevoz robe u pitanju. Reakcije građanja su bile odlične:

1) u naš FB Inbox došlo je 30-ak poruka podrške,
2) putem mail-a dobili smo na desetine pisama sa rečima hvale, kao i ona u kojima su opisana neka vaša iskustava – nažalost negativna,
3) najpoznatiji sajt sa prostora Balkana koji se bavi razotkrivanjem prevara preneo je naš tekst u celini.

Sa željom da društvena odgovornost u potpunosti zaživi u našem društvu – nastavljamo sa razotkrivanjem prljavih trikova. Ovoga puta reč je o načinu pakovanja robe za transport, nameštaja, opreme…

“Ima još? Pa ne mogu da verujem!!!” – nažalost ima! Građani nisu ni svesni čime se sve služe pojedinci kako bi selidbu ili prevoz robe naplatili što više!

Jednostavno, umesto da se roba stavlja u vozilo poput “TETRISA” – namerno se loše pakuje sa ciljem da se napravi tura više. Ovo će vas koštati dodatnih par hiljada dinara.

Neki će reći: “Šta da se radi, kaže čovek da ne može sve da stane… samo ja da što pre uđem u svoj novi dom, muka mi je više od selidbe i pakovanja… šta je još dve, tri hiljade dinara, pa ne selim se svaki dan”.Oni koji su spremni da Vas prevare – upravo računaju na takvu reakciju!

Dakle, umesto da se kombinuje pakovanje stvari sa džakovima, kutijama i drugim sitnicama, jer se tako iskoristi svaka moguća “rupa”, pojedinci sa predumišljajem prvo spakuju kutije pa tek onda ostatak pokućstva… I naravno da ostaju “rupe”!

Primeri:

1) Na veš mašinu i šporet koji su istih dimenzija približno može da stane desetak laganih dzakova sa garderobom. Ako uzmete u obzir visinu vozila na samo ove dve stvari uzeli su vam minimum pola kubnog metra prostora koji ste platili!Prljavi trikovi pojedinaca
2) Mnogi često ne upotrebe prostor koji se nalazi ispod stola/stolice, ili samo stave kutiju-dve, iako se dobrom organizacijom u tom delu može složiti daleko više stvari (kutije, dzakovi, kese, sitnice).
3) Dokle ide bezobrazluk pojedinaca najbolje se vidi u tome što vam neće pružiti šansu da vidite kako teče pakovanje na samom početku selidbe (prvih 5-10 minuta ), već će vas zaokupiti pričom, dok će radnici “odraditi svoje”. Na taj način, radnici svesno ostavljaju prazan prostor u dnu kamiona ili kombija, pa tek onda kreću sa pakovanjem viših stvari, a sa ciljem da se “rupa” u dnu ne primeti. Naravno, kada je prednji deo dupke pun, pozvaće vas da se sami uverite u to i saopštiti: “Nažalost mora još jedna tura”.

Čest je slučaj da za ovu bespotrebnu drugu turu daju čak i popust – kako ništa ne bi posumnjali. Iako ste debelo prevareni, još će ispasti da vam čine uslugu!

U svakom slučaju, ne dozvolite da Vam prevoze vazduh već ono što ste platili! Nažalost, ovo je samo jedan od mnogih načina kakvim se prevarama
služe pojedinci, a ima ih još… o tome pišemo u narednim danima.

“Nažalost mora još jedna tura! Evo ni ovaj džak ne može da stane, a ostala je još veš mašina, šporet i regal! Al ne brinite – daću vam popust!

Korisni saveti u vezi selidbe:
– proverite da li je agencija za transport i selidbe koja se oglašava registrovana u Agenciji za privredne registre (APR),
– insistirajte da na terenu bude vozilo koje ste ugovorili (proverite gabarite vozila na sajtu, ukoliko ih nema – pitajte! Neka vide da ste informisani!),
– pri ugovaranju selidbe/prevoza robe obavezno napomenite da vam je potreban račun (većina prevaranata odustane pri samoj pomeni računa pa krene da zamuckuje, kaže da nema slobodan termin),
– tražite račun po završenoj selidbi (kada ga dobijete pogledajte šta piše na njemu, da nije neki STR ili SZR – za prodaju i proizvodnju ko zna čega, ili neka izmišljena firma koja zapravo i ne postoji). Račun vam je i više nego potreban u slučaju nekog incidenta, loma, oštećenja stvari/robe ili ne daj Bože krađe.

Bili bi iznenađeni kada bi znali koliko zapravo malo ima nas registrovanih, a koliko puno “divljaka” koji su spremni na prevaru!

I na kraju, da ne bi sve bilo tako crno: pogledajte naše savete za srećniji život po kojima smo prepoznatljivi na FB-u:
 klikni!
ps: prosledite ovaj tekst nekome kome može biti od koristi, ostavite komentar o vašem iskustvu pri selidbi ili transportu robe, upozorite poznanike i prijatelje da budu obazriviji. Ne dozvolite da budete prevareni – uživajte u radosti ulaska u novi dom ili poslovni prostor.

Selidba ne mora da bude stres!

Selidbe Beograd, pakovanje, prevoz! Sve na jednom mestu!