Selidbe nekad i sad

Kada smo počeli da se bavimo selidbama i prevozom robe, sada već daleke 1996. godine  ni slutili nismo kakve nas promene očekuju. Neko će reći “o čemu on priča?”. Pa priča o ovome: Selidbe nekad i sad. Pre dvadest pet godina prosečna selidba je ovako izgledala… Među stvarima koje smo uglavnom svi imali u kući […]

Kada smo počeli da se bavimo selidbama i prevozom robe, sada već daleke 1996. godine  ni slutili nismo kakve nas promene očekuju.

Neko će reći “o čemu on priča?”.

Pa priča o ovome: Selidbe nekad i sad.

Pre dvadest pet godina prosečna selidba je ovako izgledala…

Među stvarima koje smo uglavnom svi imali u kući bio je nezaobilazni REGAL!!! Crni, beli, u boji drveta,trodelni, četvorodelni a bogami i petodelni.

U zavisnosti od proizvođača i želja vlasnika neki su mogli kompletno da se rastave, neki na elemente. Bilo je i dosta modela koji su bili lepljeni. To naravno znači da oni nisu mogli da se rastave nikako. To je znalo napraviti dosta problema prilikom selibe. Jako teško smo ih iznosili.

Bili su ogromni i teški. Uvek bi se našao neki zid u stanu napravljen posle unošenja regala i eto problema.

Skoro sve selidbe u to vreme radjene su kamionom. Najpopularnija u to vreme je bila “turbo-zeta” ili zastava. Kamion lepih gabarita i mogao je da se uvuče u svaku ulicu.

Godine su prolazile, a stare regale počeo je da zamenjuje nov i moderan nameštaj. Američki plakari i ugradni plakari uopšte polako su zamenili regale. Danas po neki orman ili dva bude na nekoj većoj selidbi.

Menja i se zakon o saobraćaju u gradu Beogradu. Zabrana za vozila preko 3,5 t nas usmerava ka kombi vozilima.

Moramo da pratimo razvoj selidbi i prevoza ako želimo da radimo. Druga stvar je  garnitura za dnevnu sobu.Najčešće trosed, dvosed ,fotelja, ili dve. Poneka ugaona garnitura.

Trosed je najčešće bio sa metalnim mehanizmom na izvlačenje. Često nije mogao da se skine. Bili su izuzetno teski. Četri jaka radnika mukom su ga nosili. Danas je sigurno deset puta lakše.

Gotovo da nema nameštaja koji se ne može rastaviti na osnovne delove. Naravno danas je kvalitet dosta slabiji. Nikako ne smemo zaboraviti TA peći. Vrlo često iz ne znanja klijenti su zahtevali da ih nosimo cele. Nisu želeli da ih rastavljamo u strahu da će se nešto pokvariti. Danas gotovo da ih nema. Izumrle su! Moramo pomenute i televizore! Ako niste znali, veliki televizor dijagonale 90 cm u to vreme težio je i preko 150 kg. Još ako je u fabričkom pakovanju bio je kao regal. Danas, znate i sami.

Naravno ni jedna selidba nije mogla bez veš mašine. Takodje u to vreme izuzetno teška stvar. Stare veš mašine imale su po dva betonska bloka pričvršćene za bubanj. To im je davalo tu težinu. I danas ima teških kod nekih proizvodjača,ali znatno manje nego nekada. Hvala Bogu!!! Danas recimo postoji stvar bez koje mi ne možemo da radimo selidbu. Ne biste nikada pogodili.

Njeno veličanstvo “STREČ FOLIJA”! Da zavijete, zaštitite, zalepite… Jednostavno nekad nije bila tako lako dostupna i pristupačna kao danas. Nije ni jeftina ako je koristite u većim količinama.

Ne znamo kakve će selidbe biti sutra. Možda neće biti potrebne u ovom obliku. U svakom slučaju mi smo tu i spremni za svaki novi korak i inovaciju. To nas je valjda i održalo na vrhu ovih dve decenije rada.

Selidbe nekad i sad. I sa vama uvek Marčeta selidbe!

Call Now Button